Tysk öl – Populära öl från Tyskland

Rauchbier - rökt tysk öl

Tysk öl sätter sina spår världen runt

När du tänker på Tyskland så finns det några saker som du tänker på, och en av de första sakerna är tysk öl. Även om många människor antar att Tysklands huvudsakliga öl är lager, så finns det många andra olika stilar, smaker och historier bakom de olika distribuerade ölerna runtom världen.

Tyska bryggerier – Jättar på ölmarknaden

För att kunna producera en stor variation av tyska öler, så finns det några människor som jobbar för att skapa den oförglömliga smaken som du får från rökt öl eller varmjäst ale. Tyskland har en av världens högre per capita ölkonsumtion, runt 120 liter. Tyska bryggerier anställer 65 000+ arbetare för att hjälpa till att brygga och buteljera den största delen av ölen som levereras i världen.

Det finns flera länder som distribuerar och exporterar öl i världen, men Tyskland står för en stor del. Runtom i världen, står tysk öl för lite mer än 10 % av hela ölmarknaden. Och med framgångar och historier som har kommit från Tyskland, så fortsätts det tillverkas och utvecklas nya stilar och smaker.

Olika tyska öl

Vissa tyska ölsorter som du hittar inkluderar varmjäst ale, veteöl, rökt öl, och den ökända lagerölen. Varje stil har sin egen karaktär och är perfekt för alla föreställbara tillfällena. En del av njutningen är att pröva de olika ölen och uppleva en smak aldrig lik övriga öler i världen.

Boch – Stark lageröl

En av de populäraste lager av tysk öl är Bock, vilket är en stark lager med 6.4 %. Bock har mellan till mörkbrun smak som åtföljs med en delikat balans av humle och malt. Det finns flera mältor som används för olika erbjudna Bocks, men många använder vetemalt och kornmalt. En av de olika Bocks tillgängliga är Dopplebock, Eisbock och Weizenbocks.

Hefeweizen – Populärt veteöl

Det finns några olika stilar av tysk veteöl som det finns att välja bland, exempelvis Berliner Weisse, Kristallweizen och Hefeweizen. Hefeweizen är ett av de populäraste veteölen som distribueras världen runt tack vare dess söta och fruktiga smak. Det är en överjäst, ofiltrerat, flaskbaserad veteöl som ger en märksam jästsediment och grumligt utseende.

Rauchbier – Rökt öl

Den sista stilen av tysk öl värd att nämnas är den rökta ölen Rauchbier. För att kunna skapa smaken som du får från en rökt öl, så måste malten torkas för att stoppa groningen. Med dagens tillgängliga teknik, så används slutna värmekällor som torkar ut malten.

Med en stor variation av stilar och smaker, en hel uppsjö av bryggerier, och med totalt 10 % av ölmarknaden, så finns det ingen tvekan om att tysk öl har en inverkan på ölindustrin. Vare sig det är lageröl, en rökt öl eller den smakrika veteölen, så är du garanterad att bli tillfredställd med en tysk öl i din hand.

Kom in och prova tyska öl hos oss till bra pris!