Provningsteman


Exempel på teman för ölprovningar

Svenskt öl

Blott Sverige svenskt öl har! Det här är en provning upplagd som en ölskola med allt från det ljusaste ljusa till det mörkaste mörka. Men allt är bryggt i Sverige av några av våra duktiga bryggerier. Låt dig överraskas av en mångfald och ambition som inte alltid är så välkänd som den borde vara.

Tysk och Tjeckisk öl

Den moderna lagerölen är en rätt ny uppfinning. Och dom som kom på det hela verkade i det som idag utgörs av Tyskland och Tjeckien.
Det finns all anledning att titta lite närmare på vad de här två ölländerna står för. Inte bara för den vanliga lagerölen – här häller vi även upp Weissbier, Rauchbier, Schwarzbier och Altbier.

Belgiskt öl

Belgiskt öl fascinerar många. Mytomspunnen, småskalig och hantverksmässigt framställd utgör det belgiska ölet en historisk rest av olika öltyper som rimligen inte borde ha överlevt tidens tand.
Men kvar finns de och några av dem serveras på vår belgiska provning.
Låt dig överraskas av mångfald och maltig mjukhet!

Ölskola

En mycket populär provning och ett tillfälle att lära sig det mesta om öl i största allmänhet.
Vi bjuder på öl från det allra ljusaste till det absolut mörkaste och under tiden förklaras ölets mångfacetterade värld på ett underhållande och begripligt sätt.
Det blir historik och bryggningsprocess mixat med lite statisktik och nutidsanalys.
Mat- och köptips hinns också med.

Veteöl

Veteöl var nästintill utrotningshotad som ölstil för bara ca 30 år sedan. Nu har ölet upplevt en svårspöad renässans och blivit mycket uppskattad världen runt. Låg beska och stor fruktighet kan vara en av anledningarna.
På vår veteölsprovning stiftar vi bekantskap med både Witbier och Weissbier, inte riktigt samma sak trots allt. Det blir belgiskt och tyskt tillsammans med svenskt och franskt i glasen.

IPA-öl

IPA står för India Pale Ale. På den här provningen förklaras vad i hela världen Indien har med brittisk öl att göra. Det blir förresten inte bara brittiskt i glasen. IPA-öl är något som växt sig starkt internationellt de senaste åren, inte minst för att ölstilen sällan kompromissar med det beska anslaget i eftersmaken. Här vankas det bombastisk humlekrydda av den milda grad, lita på det! Bland de brittiska lämnar vi utrymme även för några svenskar och helt klart några amerikaner.

Brittisk och Irländsk öl

Öl från de här två länderna skiljer sig mycket dels från den centraleuropeiska lagerölen och dels från den belgiska överjästa alen. På provningen tittar vi lite närmare på anledningarna till denna skillnad och vi provar några klassiska ales tillsammans med några mindre kända.

Ekologisk öl

Provningen är upplagd som en ölskola med presentation av många olika ölstilar och från olika länder. Sammanhållande tema är att alla ölen är framställda av ekologiskt odlade råvaror. Vi förklarar vad det innebär i ölsammanhang. En intressant provning för den som vill veta allt om öl och som dessutom uppskattar att innehållet är Krav-märkt.