Trappistöl – Upptäck populär belgisk öl

guide till populär belgisk trappistöl

De bästa belgiska trappistölen

Belgisk öl bryggs överallt i Belgien och vissa belgiska ölsorter bryggs av munkar. Även om de inte själva får dricka ölen, så är dem ett välkänt rykte att producera mycket bra öl. Ölen som bryggs av Cistercianmunkarna i eller runt klostren kallas för trappistöl. För nuvarande, så finns det bara 7 trappistbryggerier runtom i världen med sex av dessa i Belgien. De är Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle och Westvleteren. Dessa är väldigt populära i både Belgien och resten av världen.

Achel öl

Achels historia kan spåras tillbaka till 1648, dock blev bryggeriet förstört under den Franska Revolutionen och blev återbyggt den 1844 av Westmalle-munkarna. De härdade igenom en turbulent tid runt Första Världskriget och när kopparn från bryggeriet revs och sedan kunde brygga återigen 1988 och som nu säljer 3 olika slags öl runtom i världen. Dessa inkluderar Achel Blond 8, Achel Bruin och Achel Extra 9.5%. Som med de flesta belgiska öler så är dem mycket starkare än ”normala” öler, så var försiktig när du dricker!

Chimay trappistöl

I Storbritannien är Chimay den vanligaste trappistölen och som kommer i en stor variation av styrkor och smaker. All belgisk öl bryggas för att kunna avnjutas med ett speciellt ölglas och trappistbelgiska öler är inte annorlunda. Chimayglaset är bägarformat för att skummet inte ska bli för stort vilket låter ölet lätt få andas. Chimayölen började bryggas 1862 av Cistercian-trappistmunkar av Chimay. Chimayöl finns Red, Blue och White samt ändrar sina namn till Premiere, Grand Reserve och Cinq Cents ifall flaskorna är stora. De tillverkar också en del ostar.

Orval bryggeriet

Man tror att Orval har varit ett bryggeri sedan 1529, dock ölen som säljs nu började bryggas 1931. Det produceras av ett tyskt bryggeri från engelsk humle vilket tillverkades med unika tekniker. Ölen kommer i en speciell flaska vilket har varit oförändrad i nästan 80 år.

Rochefort – Hög alkoholhalt

Rochefort grundades 1595 och har tillverkat öl sedan dess. De producerar 3 öler vilket är Rochefort 6, 8, och 10 med ökad styrka proportionellt till deras siffra. Rochefort 6 är svårast att hitta då det bara står för en 1 % av produktionen. Nästa, Rochefort 8 är den mest producerade och finns i många barer i Storbritannien. Rochefort 10 är den starkaste ölen med hela 11.2 % i alkoholvolym i jämförelse med Storbritanniens vanliga öl som är 4 % så drick måttligt av den.

Westmalle-bryggeriet

Westmalle-bryggeriet startades 1836 men tog inte fart förrän 1865 då de började tillverka öl i stora mängder. År 1921 bestämde dem för sig att brygga öl för ölhandeln och pengarna de tjänade användes för att hålla Abbey igång och allt utöver det gavs till välgörenhet eller samhället. Bryggeriet har blivit mycket moderniserat och om ölets kvalité kan förbättras så är munkarna glada att använda modern teknik.

Westvleteren – unika trappistöl

Westvleteren, grundat 1838, är unikt även för trappistöl. De producerar bara öl så att munkarna kan klarar sig och inte behöver producera mer även om det finns efterfrågan. Du kan köpa ölen men den måste köpas från deras bryggeri eller besökscentrum.

Belgisk trappistöl är väldigt unika; inte bara i smaken utan också i faktumet att de produceras för att stötta munkarna och deras lokala samhällen. Kom och prova trappistöl i Stockholm!