Ölglas – De populäraste ölglasen

yardglas - ett ölglas som drar till sig blickar

Olika typer av ölglas

Hur ofta brukar du ge uppmärksamhet till glaset som du dricker din öl ifrån? Om du ens tänker på det alls så är det nog bara för att se att inget växer i glasbotten eller för att ingen smuts fastnat någonstans. Trots allt, som en som brygger sitt eget öl, ligger ju fokuset på skummet och inte sitt ölglas.

Lista över de vanligaste ölglasen

Detta är så fel på så många sätt! Ölglaset förser en ohörd men riktigt viktig funktion när det gäller hur mycket du njuter av den där långa, kalla ölen efter ett hårt dagsarbete. Här är en lista över de vanligaste ölglasen och vilka vanliga öler de är associerade med. Att använda ölglas som utvecklats för den typ av öl som de är anpassade för, kommer att göra underverk för att höja din drickupplevelse. Kom in och testa öl i Stockholm med oss och lär dig mer om öl och ölglas.

Beerstein

Beerstein: Traditionellt är stein tyskt. Det är vanligen mycket tung behållare tillverkad av silver, tenn, porslin eller ibland till och med trä. Den är ofta kraftigt dekorerad med genomarbete rullar och andra dekorationer inklusive ädelstenar eller halvädelstenar. Oftast är den utrustad med ett lock som den som dricker kan höja med sin tumme. Locket kom till under 1300-talet som svar på ”Digerdöden” för att stoppa flugbärande sjukdomar att komma in i ölen.

Veteölglas

Veteölglas: Gjord för att öka njutningen av ”veteölet” som bryggts med höga koncentrationer av mältat korn. Precis som stein, så utvecklades denna form i Tyskland och är också känd som ”Weizenbier”. Det är ett stort glas, som vanligen fyller upp 5 dl, vissa kan dock vara hälften så stora. Glaset själv är långt, väldigt smalt i botten och väldigt brett i toppen. Det breda munstycket tillåter utrymme för tjockare skum som innehåller aromen och är väldigt trevligt att titta på.

Pilsnerglas

Pilsnerglas: Designat ölglas för att användas till pilsneröl. Dessa är långa, med en form som jämnt smalnar från en bred mun till en smalare bas utan några kurvor. Formen på pilsnerglas ger plats för ljusa, guldliga färgen av den traditionella pilsnerölen medan den breda munnen tillåter skummigt huvud få hålla kvar smaken och aromen av humlet.

Flöjtglas

Flöjtglas: Detta glas förknippas vanligen med mousserande vin som champagne, men används också för belgisk lambiköl och fruktiga öler.

Pintglas

Pintglas: Associeras mest med engelsk pub. Pintglaset innehåller 1 storslagen pint och används för att servera engelsk stout. Den är rätt kort, med en mun bara lite större än basen.

Tulpanglas

Tulipglas: Detta är ett till glas ursprungligen gjord för vitt vin. Den är formad med kanten av glaset inte lika stort som mittpunkten. För öldrickare, så gör denna form ett utmärkt jobb för att fånga den rikliga aromen och det tjocka skummet hos öler såsom skotska och belgiska ales.

Stange och Becher

Stange och Becher: Dessa är båda cylindriska glas och används ofta för att servera Kolsch eller Altbier ölsorter. Båda håller samma mängd, men Becher är lite kortare och fetare än Stange.

Yardglas

Yardglas: Detta ölglas kallas så för att den är ungefär en yard (90 cm) hög, och glaset har en bulb i botten och en axel som blir bredare mot kanten. På grund av dess höjd, så är den inte stabil och den hängs vanligen på väggen när den inte används. Glaset kom troligen ursprungligen från 1700-talet i England och var mycket mer ett testamente till glasblåsaren som skapade det än för någon att dricka ur det. Idag används det oftast i dryckspel och inte av seriösa öldrickare.