Öl – Information om hur en ölprovning kan gå till

öl i flaska

Ölprovning – Så går det till

Att dricka öl kan vara så enkelt som att helt sonika svepa i sig det efter att burken har öppnats. Men för att verkligen smaka på ölen är det inte tillräckligt att bara klunka i sig den. Då har du ju ingen möjlighet att verkligen njuta av den. Du kommer inte kunna urskilja smakerna eller känslan av det i munnen. För att göra det måste man ta det lite lugnare.

Steg 1: Häll upp ölen

Öl smakar bäst ur glas. Att dricka direkt ur flaskan eller burken gör inte ölen rättvisa. Den måste lämna sin behållare för att du verkligen ska kunna känna lukten och se hur den ser ut. Man kan förstås hälla upp ölen på vilket sätt man vill, men det finns ett rekommenderat sätt. Låt ölen rinna försiktigt längs glasets sidor. Försök att få till ett skum som är ca två fingrar brett. Sedan finns det även olika sorters ölglas, men låt oss förenkla det hela och använda ett vanligt, hederligt glas.

Steg 2: Begrunda ölets utseende

God mat smakar gott. Riktigt god mat smakar bra och ser trevligt och aptitligt ut. Samma sak gäller för öl. Du måste observera vilka egenskaper ölen har. Vad är det för färg på skummet? Avdunstar det snabbt? Är vätskan klar eller grumlig? De traditionella bryggerierna tar alltid med sig ett ljus för att kontrollera ölets klarhet. Att hålla upp ölen mot en lampa eller annan ljuskälla fungerar bra för oss andra.

Steg 3: Lukta ordentligt på ölen

Många människor tänker inte så mycket på dofter, men det är en av våra viktigaste sinnen. Vårt luktsinne har direktpåverkan på vårt smaksinne. Att inte kunna lukta på ölen tar ifrån en del av glädjen med det. Känn efter om doften domineras av humle eller malt. Känn också efter om det finns en lite unken lukt, om det gör det samtidigt som skummet inte ser så trevligt ut och vätskan är grumlig, se upp! Du har kanske köpt ett öl som blivit dåligt.

Steg 4: Drick

Vissa ölsnobbar rekommenderar att man tar små sippar. Men kom igen, det här är ju öl! Ta en klunk och låt det skölja över tungan. Se till så att tungan får smaka på både sötman och bitterheten genom att låta ölen nå olika delar av tungan. Eller ta helt enkelt bara en redig klunk!

Steg 5: Känn efter

Din mun kan inte bara smaka utan också känna. Munkänslan är en av de viktigaste egenskaperna hos ett öl. Känns det som en lättare dryck? Eller som en kraftig? Är den silkeslen eller tjock?

Steg 6: Avsluta

Efter att du har svalt en klunk, notera vilka smaker som dröjer sig kvar. Är den bitter eller söt? Hur länge varar den? Denna del kallas för avslutet, eller målgången.

Nu när du har druckit ölen på det här sättet, vad tycker du om den nu? Försök att provsmaka olika typer av öl. Dricker man många olika ölsorter vid ett tillfälle kan det vara bra att dricka vatten eller äta kex emellan så att smakerna inte blandas med varandra.