Öl – Konsten att servera & provsmaka öl

provsmaka och servera öl med skum

Guide till att servera och provsmaka öl

Det är väldigt viktigt att känna till att öl är naturligt. Dess ingredienser är en källa till mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter. Mängden mineraler – kalium, magnesium, fosfor, kalcium, natrium, selen, järn och zink, kan täcka en stor del av den dagliga rekommenderade mängden. Dessutom är ingredienserna såsom korn, humle, vatten och jäst också naturliga. Men det måste självfallet konsumeras med måtta för att inte vara skadligt för kroppen.

Bäst temperatur för att servera öl

Att servera och provsmaka öl är något av en konst med en imponerande tradition som byggts upp under årens lopp. Den optimala temperaturen för servering av öl är någonstans mellan 6 och 13 grader. Denna temperatur varierar något beroende på vilken typ av öl man har att göra med. Öl med låg alkoholhalt bör konsumeras kalla, ca 2-3 grader kallare än den genomsnittliga temperaturen och en starköl bör serveras vid 8-13 grader.

Vilket glas ska man servera öl

De generella reglerna för ölprovning säger att man bör börja med att välja ett lämpligt glas: tulpanglas för att behålla skummet längre, avlånga glas för ljusare öl för att framhäva dess färg, champagneglas för öl med mycket kolsyra. Ett kvalitetssskum skall vara vitt, kompakt, med en höjd på 30-40 mm och hålla i minst tre minuter. Efter att det försvinner ska det lämna en vit rand på glaset. Storleken på skummet beror också på hur ölet tappas upp i glaset.

Vad säger färgen om ett öl?

Färgen kan ge oss viktig information om vilket malt som används. Ett öl tillverkat av endast pilsnermalt har en gul färg i olika nyanser. Öl som innehåller stekt eller karamelliserad malt är bruna, rödbruna och röda till färgen eller to.m. genomskinligt svarta. Konsistensen kan också berätta något om ölets alkoholhalt. Ett starköl lämnar ett särskilt spår på glasets insida.

Perfekt skum

Skummet avslöjar även en hel del om ölets kvalitet. För att få en perfekt skumning, häll upp ölen i mitten av glaset som hålls i en 45-gradig vinkel. Du bör inte skaka flaskan innan du öppnar den.