Öl doft – Hur luktar öl?

vilken doft har öl? lär dig särskilja lukter

Så luktar du på ölen som ett riktigt proffs!

Innan du smakar måste du lukta för att känna doft! Åttio till nittio procent av vad vi smakar är det vi luktar. Du måste lukta på din öl, och då menar jag att verkligen andas in den, innan du ens låter den nudda dina läppar.

Hälla upp en öl är av största vikt!

En av anledningar till att man skall hälla upp sin öl i ett glas hellre än att dricka det ur flaska eller burk är för att man verkligen ska kunna känna lukten. Det är fantastiskt hur många öl det finns som inte smakar som de luktar eller luktar som de smakar. I belgisk öl finns det söta belgiska kandisockret inbäddat i maltölen medan IPA:s (India Pale Ale) har kraftigt bittra och blommiga aromer.

Om du inte häller upp ölen i glaset och inte tar dig tid att lukta på det skulle du aldrig kunna veta det. Så jaha, tar man bara en enkel “sniff” och dricker sedan?

Så luktar man på öl

Låt oss ägna ett ögonblick åt att verkligen upptäcka hur man använder sinnet vi kallar doftsinne. Ölen är nu i ditt glas, skummet är perfekt, färgen är perfekt – låt oss lukta på den. Fel! Du måste få in lite luft i glaset. Snurra runt det lite som om det vore vin i glaset. Håll glaset vid basen och svep/snurra det lätt och försiktigt med hjälp av handleden. Det gör att luft kan strömma in i ölet och tillåta aromerna att flöda och verkligen komma till sin rätt. Efter detta är det dags att ta ett doftprov!

När man luktar på öl, och samma med vin, bör man ta tre snabba “sniff” och inte en enda långdragen inandning. Anledningen till det är mättnaden. Med tre snabba sniff får du fram dofterna på ett bra sätt utan att din näsa blir för “mätt” på doften och man får för mycket av det goda. Om du märker att du bara känner en doft är risken stor att du har luktat dig mätt. Det kan man fixa genom att lukta på sin tröja för att sedan lukta på ölet igen. Om du dricker ur ett tulpanglas, bägare eller snapsglas är glaset brett upptill (där dina läppar nuddar glaset) och möjliggör full exponering av ölet. Det är det som är poängen med dessa typer av glas, det vill säga, de är avsedda för att maximera den aromatiska närvaron och upplevelsen.

Vilken doft har öl i glas

När man skall lukta på öl som är upphällt i ett glas märker man en skillnad i doft från botten av glaset och närmast själva ölen om man håller glaset i 45 graders vinkel. Olika dofter kommer fram när man luktar på olika ställen i glaset så var inte rädd för att få näsan blöt! Kom ihåg att snurra ölet lite innan du luktar på det. Att tillåta luft att passera genom ölen är väldigt viktigt för upplevelsen av att lukta på sin brygd!

Du kan känna dofter som du är bekant med och sådana du inte tidigare kommit i kontakt med. Om ölet luktar syren och kryddor så säg det! Det finns inget rätt eller fel svar på hur ett öl doftar, bara vad du själv uppfattar det som. Det kan finnas dofter du inte känner till och det är helt okej. Ju fler öl du luktar på desto bättre kommer du att bli på att särskilja dofter och stöta på liknande dofter igen. Snart kommer du nog kunna urskilja vilken doft det var som du för ett år sedan inte kunde placera. Prova öl i Stockholm hos oss och lär dig mera om doft och smak!