Öl i samhället idag – dryckesvanor runt om världen

lär dig mer om öl

Öl & Samhället

Vad kallar vi någon i vårt samhälle, som ofta dricker mycket? Svaret på detta är också beroende på om de dricker mycket ensamma hemma eller om de är ute med vänner, men den gemensamma faktorn är att de dricker regelbundet. Om du dricker för mycket hemma kommer du att ses på som en alkoholist som har problem, men om du gör samma ute bland folk medan du spelar biljard, kastar pil eller gör andra saker med dina vänner, så kommer du ses på som den där roliga partykillen som alla vill ha med! Detta beror på att vårt drickande ofta är nära knutet till sociala interaktioner.

Öl runt om i världen

Om du besöker länder i Mellanöstern såsom Syrien så förvänta dig inte att springa på bryggerier överallt. Men, de finns där! Öl är nu ett internationellt fenomen och bryggs i Mellanöstern, Afrika och i väldigt små länder så som Mongoliet med. Oavsett vilken religiös skådning som landet har så är öl nu en del av det moderna vardagliga livet.

Hur ska man servera öl?

Även fast de finns människor som först och främst dricker öl för att bli fulla, och som sprätter en öl samt klunkar i sig den utan att tänka så mycket på vare sig smak eller doft, så finns det riktiga ölälskare som njuter av att ta in aromen av deras val av öl. Dessa personer kommer vilja hälla upp sin öl i ett glas, en mugg eller något slags krus, så att de kan njuta av doften och smaken i ett mer lugnt tempo.

Lika mycket som att du kan hitta en bred variation av vinglas till försäljning på marknaden idag, kan du nu också hitta en stor variation av ölglas och muggar. Vissa bryggerier har även deras egna glas till försäljning tillsammans med deras egna öl.

Temperatur & öl

De flesta öldrickare föredrar en viss temperatur på deras öl när de ska dricka den. Hur kall eller hur varm ölen är kommer att påverka krispigheten och intensiteten av smaken på tungan. Vad många inte förstår är att kallare öl faktiskt påverkar den kemiska reaktionen på tungan och i halsen, och har en stor effekt på hur ölen smakar.

Hur ska man hälla upp en öl?

Det finns en anledning till att bartendrarna lutar glaset i en viss vinkel då de häller upp öl från öltappen. Presentationen av ölen påverkas inte bara av lutningen av glaset eller muggen då man häller upp, utan också av hastigheten på strålen från öltappen samt kolsyretillsättningen. Det är tydligen en hel vetenskap bakom hur man ska hälla upp en öl på rätt sätt!

Viss öl är tyngre än andra och bör få vila medan de hälls upp. Den tyska pilsnern får ofta vila en stund om man inte vill hälla upp jästresterna som påverkar både färg och smak.

Betygsätt din öl

För de som verkligen gillar öl för anledningar bortom att bli fulla, så kan det vara riktigt roligt att betygsätta öl, antingen för privat bruk eller tillsammans med andra ölentusiaster på nätet. Inte bara så njuter man då av ölen man dricker, utan man kan också göra det till en hobby som fyller upp ens ledig tid med en rolig aktivitet. Kontakta oss om du vill gå på en rekommenderad ölprovning i Stockholm!

Åter igen, öldrickande är ett värdsligt fenomen. Det är inte ovanligt att se entusiaster från olika länder byta öl inhemsk öl med varandra. Detta gör att öldrickare i Sverige kan smaka och betygssätta öl från Belgien och från andra länder världen över, och vice versa. För dessa personer är drickandet så mycket mera än att göra det gömd hemma, i anledningen av att bli berusad!