Öl – Allt du behöver veta om öl

malt är en viktig ingrediens i öl

Dessa ingredienser innehåller din öl

Vet du vad du får i dig i din kropp med när du dricker öl? Här är en snabblista över huvudingredienserna i de flesta öler:

  • Vatten
  • Mältat korn
  • Humle
  • Jäst

Andra ingredienser varierar från öl till öl, men kan inkludera socker, en stor variation av aromer, och stärkelser. Stärkelser är viktiga då dem enkelt omvandlas till jäsbart socker under mäskprocessen. Detta är viktigt då det tillsätter aromer och ökar alkoholinnehållet i ölen. Boka in dig på en lärorik provsmakning av öl för att lära dig mer!

Vatten

Vatten kan ses som en rätt enkel ingrediens som inte behöver så mycket förklaring, men varifrån vattnet kommer ifrån gör faktiskt en stor skillnaden för slutprodukten. Exempelvis, många populära öler genom åren har fått mycket beröm tack vare dess vattenegenskap där vattnet kommer ifrån deras lokala region där det bryggs och smaken och texturen detta tillägger då.

Detta beror på att vatten från olika regioner och länder har olika mineralkompositioner. Mörkare öler är bättre när de bryggs med hårt vatten, men ljusare öl fungerar mycket bättre med mjukare vatten.

Malt

Den exakta maltsorten som används för att brygga öl beror oftast på varifrån den tas i regionen där ölen bryggs. Några vanliga mältor idag är:

  • Korn
  • Vete
  • Ris
  • Havre
  • Råg

Korn används oftast som maltval tack vare dess rikliga matsmältningsenzym amylas. Den är väldigt effektiv att omvandla stärkelser till socker, vilket är en fördel vid ölbryggning.

Humle

Humle har används i öl sedan 1700-talet och är känd för den bittra smaken du vanligen känner i ölen. Olika ölaromer produceras genom justering av humleinnehållet i förhållande till maltinnehållet. Du kan också få olika aromer genom att använda olika slags humle såsom citrushumle till örtluktshumle. Hur bitter är en öl är kan idag mätas av den Internationella Bitterhetsenhetsskalan.

En annan tillsättningsfördel av humle är dess antibiotikum som gynnar öljästningen över mikroorganismer som annars kan vara skadliga.

Jäst

Det finns olika slags jästar som används i öl, men den vanligaste är lagerjäst och ale-jäst. De är i huvudsak små mikroorganismer som används för jäsning under bryggningen. Den typ av öl som produceras bestämmer vilken jäst som används.

Det brukade vara så att vild och luftburen jäst användes i bryggningen, men idag så finns det en bättre förståelse för hur jäst fungerar. Den tar i princip sockret producerats från kornen och omvandlar dem till alkohol och koldioxid.

Klarningsmedel

Du kommer inte att se vilket klarningsmedel i innehållslistan för öl som används då det inte är krav på att det nämns. Många ölbryggerier idag inkluderar dock några av dessa, såsom irländsk moss (rödalger) eller Isinglass klarning.