Så matchar man hantverksöl (craft beer) bra med mat

kombinera craft beer och mat

Det finns nog inget bättre än att få en god måltid matchad med ett utsökt och smakrikt hantverksöl, öven kallad craft beer. De flesta tänker bara på att matcha vin med mat, men bra öl kan faktiskt bjuda på en mer allsidighet än av vin kan. Eftersom det finns så många olika sorter och en sådan bredd på smakerna, så kan hantverksöl verkligen komplettera hela det spektrum av smaker som vi får från maten. Öl från en särskild årstid passar också väldigt bra med mat från samma säsong. Läs mer på tips för att kombinera öl och mat nedan.

Vilken hantverksöl (craft beer) passar med vilken mat?

För att göra det lättare då man försöker komma på vilken öl som passar med vilken mat, så kan en generell regel hjälpa där man jämför en ale med rött vin, och lager med vitt. Vissa starkt humlesmakande ale, såsom IPA, kan lätt ta över, så se till att du matchar sådan öl med starka och kraftfulla maträtter. Kom också ihåg att tänka på att matcha smakerna i par; beskt passar med beskt och sött med sött. Ölet bör vara lite sötare eller lite beskare än maten den serveras till. Eftersom smak är subjektivt så är det viktigt att man experimenterar och är lite djärv. Pröva nya och ovanliga öler, och ta reda på hur de smakar matchade med dina favoriträtter.

Pilsner – Pale ale passar bra till hamburgare

Den mest spridda sorten av lager är pilsner, och den mest kända alen är Pale Ale. De båda är såklart fantastiska till mat. En klassisk matchning för vilken suverän amerikansk Pale Ale som helst är en saftig hamburgare med cheddar ost. Om du vill pröva med dessert så passar en Pale Ale väldigt bra med en lönnsiraps brödpudding. En klassisk pilsner är idealisk att avnjuta på sommaren tack vare den friska och fräscha smaken. Para en god tysk pilsner med grillade kycklingbröst och en fräsch mixad sallad.

En IPA till grillat

För en grillning med barbecuesmaksättningar kan ett intressant val vara en starkt humlesmakande craft IPA. Jag har märkt att starkt smaksatt grillad entrecote smakar utmärkt tillsammans med en väl humlesmakande IPA. Noterna av tallbarr och citrus i humlebomben komplimenterar perfekt mört, starkt smaksatt och något fettrikt kött. På senare tid har det blivit nästan en fluga av att dricka dubbel IPA eller Imperial IPA, som är extremt humlesmakande och har en hög alkoholvolym, och som oftast balanseras med en tjock, nästan söt, maltsmak. En dubbel IPA smakar utmärkt tillsammans med grillat lamm med mycket vitlök och rosmarin, eller en mör och saftigt rökig oxbringa. Utöver så rekommenderar alla ostälskare smakkombinationen av en blåmögelost eller gorgonzola med en IPA.

Stark humlesmakande IPA till thailändsk eller indisk curry

En stark humlesmakande IPA är också klassisk tillsammans med en curry, oavsett om den är thailändsk eller indisk, grön eller röd. De starka övertonerna av humle balanserar stark mat väldigt väl. Jag tror också att de exotiska undertonerna och citrusen, i en extremt humlesmakande IPA, matchar perfekt den nästan ibland chockerande starkheten i thailändsk eller indisk mat.

Veteöl till musslor och pommes frites

För några år sedan så åkte jag till Belgien och kunde inte få nog av den klassiska belgiska maträtten, moulle e frites, musslor och pommes frites. Självklart så är ju belgisk öl också vida känd. Varje liten stad har en pub som själva brygger fantastisk öl, och man kan sitta på uteserveringarna och avnjuta en stor ångande gryta med musslor tillsammans med några fantastiska öler. Witbier (belgisk wit, en veteöl) är ett klassiskt val till ångade musslor. Men när jag var i Belgien så föredrog jag att pröva så många Abbey dubbel eller trippel öl jag kunde hitta. Och de matchade perfekt de belgiska saftiga Nordsjömusslor.

Abbey Ale till cajunmat, köttgryta och chokladbaserade efterrätter

Belgiska Abbey Ale börjar bli väldigt populära i USA. Det är nu lättare att hitta Abbey dubbel eller trippel i de mer välsorterade spritbutikerna. De bästa amerikanska ölbryggerierna försöker också anpassa sig till de traditionella recepten för att skapa något nytt som skakar om i ölvärlden. De har en ganska stor smakrikhet på grund av deras unika och naturliga jäst, samt den tradition och hantverksamhet som tillämpas då man brygger dem. Eftersom de kan vara rätt så starka så kan en matchning av en Abbey Trippel med stark cajunmat skapa sådana extrema smaksensationer att man nästan blir hög och lycklig på det. En Craft Abbey dubbel är lite mer kuvad och passar fantastiskt till en mustig köttgryta. Till desserter så pröva en Trippel tillsammans med mörk chokladpudding. Och en Abbey dubbel med baklava eller andra icke chokladbaserade efterrätter.

Porter och i kombination med rökt eller rostat kött eller fisk

Jag personligen föredrar mörka öl på vintern, och dessa kraftfulla brygder behöver en måltid som är lika varm och gedigna. Porter öl har, även om den är väldigt mörk, inte så hög alkoholvolym, och är lite lätt söt med en härlig rostad malt smak. Para gärna ihop porter med rökt eller rostat kött eller fisk. Porter går också perfekt tillsammans med choklad och desserter med jordnötssmör och/eller kokos.

Stout öl passar till desserter

Stout är rätt så mättande, så var beredd på det. Jag prövade en havrestout med en kyckling med svartmolesås en gång och det var fantastiskt. Den söta och tjocka stouten var en perfekt matchning till den starka och jordiga molesåsen. Imperial Stout är väldigt stark och hög i alkoholvolym. Den tar över den mesta maten, men är suverän till desserter som en choklad och hallonriskaka.

Det finns så många fantastiska craft beers att pröva. Det senaste för de amerikanska bryggerierna är att producera suveräna öler av många olika sorter för alla att upptäcka och njuta av. Jag rekommenderar att du ber din favoritbar eller restaurang att utöka deras ölsortiment. Gör det till din livsuppgift att pröva öler du aldrig tidigare prövat och para ihop dem med mat. För att upptäcka storslagna smakkombinationer och för att ta dina smakupplevelser till en helt ny nivå.